суботу, 3 березня 2012 р.

Цікаві факти про каву.



«Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов» — турецька приказка.
52% американців регулярно п’ють каву.
1 акр (~ 40 соток) кавових дерев можуть дати до 5 тонн кавових зерен, які після обробки перетворяться в тонну меленої кави.


За даними дослідження, проведеного Університетом Каліфорнії, пара, яка піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічній 3-ом апельсинам.


Вважається, що першим цукор в каву став додавати король Франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.

У 1657 році у Британії кава рекламувалася як ліки від цинги і подагри.

Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без кофеїну. Витягнутий з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним компаніям.

Приготована кава в процесі охолодження виділяє більше 700 хімічних речовин, що становлять її аромат.

Кавове дерево “Арабика” може дати до 6 кг кави в рік залежно від вологості і температури повітря.

Австралійці п’ють на 60% більше кави, ніж чаю, що в 6 разів більше, ніж в 1940 році.


Бетховен був настільки педантичний у виборі кави, що кожного разу перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.


Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються декілька років. Експерти вважають, що їх смак при цьому покращується.


Перше кафе у Франції було відкрите на початку 17 століття, проте перед цим кава продавалося на вулицях арабськими торговцями у своєрідних «автоматах»


Бразилія виробляє третину світового об’єму кави — це більше півтора мільйонів тонн кави в рік.


З 1850 року ручна кавомолка стала незамінним атрибутом на кухні в США для середнього класу населення.


Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.


Лимон додають в каву вже упродовж декількох сотень років (раніше, ніж цукор).


Кава як ліки досягла найвищого розквіту в Англії у 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася як зігріваючий напій при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.


Кавові зерна, як виноград дуже чутливі до температури, вологості, тиску, і термінів їх збирання.


Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темнішою вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин.


Кава класифікується за трьома ознаками — якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.


Кава вирощується в 45 країнах світу.


Кава — найпопулярніший напій у світі. Щорічно її випивається 400 мільярдів чашок.


Один з факторів, що сприяє популярності кави — на смак вона поєднується майже з усім.


Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».


У складі кави продається 75% кофеїну в США.


Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення такого мішка.


Кавові дерева — вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте, зазвичай, обрізуються до висоти 2 з половиною метри для полегшення збору урожаю.


Кавові дерева запилюються самостійно.


Квіти кавових дерев живуть недовго, мають жасминово-апельсиновий аромат, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Необхідно 4-5 років, щоб дерево стало приносити достатній урожай.


Кава стала вперше відомою в Європі як «арабське вино».


Кава, разом з пивом і горіховим маслом, увійшла до десятки найбільш впізнаваних ароматів світу.


Кава — найпопулярніший продукт у світі, після олії.


Кавові зерна після обсмажування обробляють спеціальними ароматичними речовинами (оліями) і охолоджують. При цьому пори в зернах відкриваються і поглинають більшу кількість ароматизатора.


Чорні зерна кави зазвичай містять МЕНШЕ кофеїну, ніж їх світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.


Під час Громадянської війни в Америці солдати отримували 4 кг обсмаженої кави як частину раціону. Солдати могли вибрати також зелену необсмажену каву.


Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.


Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в киплячій воді, по колишньому називаються «Турецька кава». Цей рецепт не змінився з давніх часів і використовується нині в Туреччині і Греції.


Так званий сорт кави Hard Bean («Важкі зерна») вирощується на висоті більше півтори тисячі метрів над рівнем моря.


У США кава вирощується тільки на Гаваях і збирається в період між листопадом і квітнем.


Кава у вакуумній упаковці уперше була представлена в 1900 році братами Хілл.


Кава з льодом стала популярна в Японії з 1945 року.


Якщо Ви любите еспрессо, краще використовувати цукор-пісок, що розчиняється швидше, ніж в шматочках. Краще використовувати білий цукор, ніж темний. І звичайно, краще використовувати саме ЦУКОР, а не підсолоджувачі, які змінюють смак кави в гіршу сторону.


Перша ліцензія на продаж кави була видана Дороті Джонс з Бостона в 1670 році.


У 1727 році саджанці кави були контрабандою вивезені з Парижу в Бразилію. Зараз Бразилія — найбільший виробник кави.


В Італії еспрессо вважається настільки важливим напоєм, що його ціна регулюється на урядовому рівні.


У Японії кав’ярні називаються Kissaten.


На о.Суматра найцінніші сорти кави збирають слідуючи за звичками тварини — Лювака, яка вибирає найкращі зерна кави і з’їдає їх. З екскрементів, залишених цими тваринами, вибирають зерна, з яких роблять каву сорту “Kopi Luwak” ціною більше 300$ за кілограм.


Араби почали вирощувати кавові дерева ще в 14 столітті.


У 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).


У останні 300 років 90% населення Заходу перейшли з чаю на каву.


У 1763 році у Венеції було більше 200 кавових магазинів.


У 1790 році в США була відкрита перша компанія-виробник кави і поміщено перше рекламне оголошення в газеті, що рекламує цей напій.


Ірландський крем і Фундук (Irish cream, Hazelnut) — найпопулярніші аромати кави.


Італійці не п’ють еспрессо під час їжі. Для цього у них є особливий час, що не відноситься до прийому їжі.


У Італії більше 200 000 кав’ярень.


Jamaica Blue Mountain вважається однією з кращих марок кави у світі.


Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, Ви, швидше за все, помрете.


Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.


Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання з лікувальною метою.


1 Жовтня — офіційний День кави в Японії.


В одному тільки Токіо знаходиться більше 10 тисяч кавових магазинів плюс тисячі кавових автоматів.


У Бразилії більше 5 мільйонів чоловік зайнято в кавовому виробництві.


Пережарені зерна кави дуже добре горять.


Сирі кавові зерна, вимочені у воді є ласощами у багатьох частинах Африки.


За деякими дослідженнями, кава допомагає полегшити симптоми астми.


Найбільший рівень споживання кави на душу населення має Скандинавія — майже 14 кг кави в рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.


Спеціальні дослідження показали, що стимулюючий вплив на людину роблять тільки перші 2-4 чашки кави. Подальші «дози» просто швидко виводяться з організму.


Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб приготувати кілограм кави. Усі ці зерна збираються вручну.


Арабіка — це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев в середньому складає 5-7 метрів.








Аромат і смак кави надають так звані кавові олії які, незважаючи на назву, мають властивість розчинятися у воді.


Фільтр для кави був винайдений в 1908 році в Німеччині, коли Мелітта Бенц накрила чашку кави промокальним папером, щоб відфільтрувати осад.


Перша комерційна еспрессо-машина була зроблена в Італії в 1906 році.


Французький філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день.


Найпопулярніша легенда про походження кави говорить про те, що у VIII столітті нашої ери пастух з Ефіопії виявив дивні зерна, після поїдання яких вівцями, ті поводилися бадьоріше і довше не спали. Природно, що після них спробували люди


Назва Каппучіно пішла від ордену Капуцинів в 16 столітті.


У середній шоколадці 30 міліграм кофеїну, в чашці — 100-150 міліграм.

Бурий ведмідь по кличці Палле-Йосеппі

Ось так прокидається ведмідь по кличці Палле-Йосеппі після  довгої сплячки.

Британська експедиція виявила у водах Тихого океану, біля берегів Нової Зеландії найбільшу креветку в світі.

Довжина цього найбільшого представника ракоподібних в своєму вигляді (на фотографіях) склала цілих 28 сантиметрів, в той час, як звичайні креветки не досягають в довжину більше 2-3-х сантиметрів.
Вченим університету Абердіна вдалося вперше побачити цього «супергіганта» на глибині близько 10 кілометрів у водах на північ від Нової Зеландії в той час, як вони вивчали поведінку і підводний спосіб життя інших океанічних жителів, глибоководних ліпарісов.
Дослідники дуже сильно здивувалися свою знахідку, розмір якої в 10 разів перевершує звичайну океанічну креветку і навіть будь-якого іншого амфіпод (бокоплава), адже рекордсменка, найбільша креветка у світі, за розміром - як середня чоловіча ступня. Тепер залишається представникам Книги рекордів Гіннеса зафіксувати настільки цікавий рекорд самої природи.

Чому ми не пам'ятаємо як народилися?



Кожен з нас береже в пам'яті багато подій дитинства, однак навіть при великому бажанні ми не можемо запам'ятати все. Ніхто з дорослих людей не може пригадати момент свого народження і перші роки життя. Наші спогади обриваються приблизно з 3-7 років. Таке явище психологи назвали амнезією дитинства.

Термін «дитяча амнезія» ввів Зигмунд Фрейд в 1899 році. На думку Фрейда, дорослі не здатні запам'ятовувати події перших 3-5 років свого життя, так як протягом перших років життя дитина відчуває агресивні і часто сексуальні спонукання щодо своїх батьків. Але це ідея носила однобічний характер і не прижилася.

Можливо, основною причиною амнезії дитинства є відмінності в кодуванні отриманої інформації у дітей та дорослих. І якщо доросла людина здатний зберігати в пам'яті багато даних, то у дитини вони періодично пропадають.

  

Процесом формування спогадів займається мережа нервових клітин, яка створюється в 6-18 місяців. На цьому етапі з'являється короткострокова і довгострокова пам'ять. Але якщо наша пам'ять вже досягла потрібного рівня, чому ми забуваємо наше дитинство? Виявляється, це відбувається через відсутність можливості пов'язати події зі словами, так як ми ще не вміємо говорити, і не знаємо слів, якими можна описати яку-небудь подію.

І знову - цікава дружба: пес та лис.


Ганнуся була врятована від смерті вчителем і фотографом Брайаном Беваном.Через декілька днів після того, як вона народилася, її маму збила машина, і Брайан взяв дитинча в свій будинок. Ганнуся відразу ж прибилася до Седі, який, на щастя, не відкинув лисичку, а з радістю знайшов собі друга для ігор.

Сумка для туриста - самокат

Уявляєте, як було б добре не возити за собою сумку з речами (ну, наприклад, якщо ви відправляєтеся у подорож), а навпаки, їхати на сумці? Ймовірно, такий варіант влаштував би багатьох. Так ось, мрія багатьох туристів збулася - недавно одна з компаній таки випустила сумку для багажу, яка здатна служити і як самокат. Для великих аеропортів - саме те. У продовженні - фото і навіть відео того, яким саме чином можна використовувати цю унікальну сумку.









Тексти та аудіо ТОП-10 колядок

Різдво Христове - одне з великих свят, яке відзначають усі віруючі християни. І зараз, з відродженням певних духовних цінностей, цьому ...